Politica

P.S.D. și P.N.L. s-au spălat repede pe mâini de … U.D.M.R.

U.D.M.R. auruncat de la Guvernare ca o măsea stricată

Parlamentarii PSD si PNL pun ștreangul politic de gâtul UDMR.

Departe de mine ca prin această poziție să țin partea UDMR-ului. Se cuvine însă să spunem că foștii aliați ai acestora, PNL și PSD, până mai ieri chiar parteneri de guvernare, au devenit cei mai înfocați adversari ai UDMR-ului. Punând la cale ca prin modificarea legii electorale și ridicarea pragului electoral, de la 5% la 7% și eliminarea unei alte prevederi privind obținerea unui procent de 20% în minimum 4 județe, UDMR să nu mai intre în viitorul Parlament al României. Mișcarea de lichidare a UDMR-ului este susținută fără dubii și de președintele Klaus Johannis.

Dacă este să mă întrebați pe mine, cele două partide, disperate de faptul că toate măsurile de guvernare nu mai pot salva barca ciuruită a Guvernului PSD-PNL, încearcă în disperare de cauză să mai dreagă busuiocul prin eliminarea UDMR-ului de pe scena politică și exacerbarea naționalismului în România. Ceea ce nu cred că este bine. Mai ales acum. Mai ales în aceste vremuri de criză. Ungurii din Transilvania nu sunt dușmanii noștri. Ungurii din Transilvania sunt oameni harnici, gospodari, care își susțin cu demnitate și fermitate tradițiile, care vor să fie respectați și tratați așa cum se cuvine. Eu cunosc mulți maghiari din Transilvania, indiferent cum își spun ei: secui, unguri sau mai știu eu cum care merită tot respectul nostru. Oameni de toată isprava, cu case, familii și gospodării frumoase, cu credință și dragoste față de locurile natale.

În mod sigur, unii lideri ai UDMR de-a lungul timpului au mai făcut și greșeli. Gesturile lor, apropierile lor de liderii maghiari de la Budapesta, declarațiile lor de secesiune putând fi interpretate uneori ca un atac la adresa statutului național unitar român. Dar câte lucruri rele au făcut și unii lideri români de-a lungul timpului care au inflamat relațiile cu maghiarii din Transilvania.

Nu pentru aceste ieșiri nepotrivite, PSD și PNL vor să-i elimine din parlament pe cei de la UDMR. Este numai o stratagemă politică. O încercare de a mai drege busuiocul în fața electoratului românesc care este foarte dezamăgit de guvernarea catastrofală a celor două partide. Punct. Și atât. Eu în asemenea oameni nu mai cred.

Instagram