Administratie locala

PRIMARUL ”CAMPION” CONSTRUIEȘTE O NOUĂ LINIE DE METROU ÎN CAPITALĂ

După părerea mea avem primari buni, primari răi și primari ”campioni”. Ultimii dintre ei fiind cu adevărat cei care fac cinste administrației publice locale, OAMENI CARE SLUJESC CU PRICEPERE, CREDINȚĂ ȘI DEVOTAMENT INTERESELE CETĂȚENILOR.

Indiscutabil, omul care poate primi acest titlu, după ultimele două mandate de primar la Primăria Sectorului 4 este domnul Daniel Băluță. Primarul social-democrat care a curățat acest sector la modul pozitiv, dându-i strălucire, ridicându-l de la nivelul de sector-dormitor, muncitoresc la un sector tot mai atractiv ca dorință de locuire și cu o evidentă tendință de modernizare. Mulți dintre oamenii pe care îi cunosc și locuiesc în Sectorul 4 se mândresc cu faptul că locuiesc în sectorul care s-a modernizat cel mai mult din 2016 încoace.

Daniel Băluță lucrează intens la ideea de administrație eficientă, în care toate fondurile primăriei merg către lucrări de infrastructură (asfaltare, apă, canalizare), curățenie și salubrizare, dezvoltare verde și aer curat pentru cetățeni. Parcările, trotuarele, spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii, spațiile dintre blocuri arată altfel ca acum 8 ani. Cartierele Sectorului 4 s-au transformat în adevărate parcuri cu multă verdeață.

Ceea ce îl deosebește pe Daniel Băluță de toți ceilalți primari de sectoare ale Capitalei și i-a adus eticheta de primar-campion este asumarea unor proiecte majore, exponențiale pentru București. Nu numai că a simțit nevoia cetățenilor de a descongestiona traficul auto din sector dar a și trecut la treabă. Dovadă că, în SEctorul 4 s-a trecut deja la începerea procedurilor de construire a unei noi linii de metrou în București. Utilă nu numai pentru locuitorii Sectorului 4 dar și pentru ceilalți cetățeni ai Capitalei și pentru orice om care ajunge la București. La modul concret, în luna aprilie 2024, a fost lansată procedura de licitație pentru realizarea acestui proiect.

Anunțul de participare la licitația deschisă în vederea identificării proiectanților și constructorilor care să aducă metroul de la Gara de Nord la Gara Progresul este public în Sistemul Electronic de Achiziții Publice

Sectorul 4 al Municipiului București, în calitate de lider de asociere (alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Județean Ilfov și Sectorul 5 al Capitalei), anunță faptul că începând de astăzi, 26 aprilie a.c., procedura de licitație publică în vederea desemnării proiectantului și constructorului/constructorilor care urmează să extindă magistrala de metrou M4, Gara de Nord-Gara Progresul, este publică în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Conform anunțului cu nr. CN1068316/26.04.2024 – „Extinderea rețelei de metrou Magistrala 4 de metrou, secțiunea Gara de Nord – Gara Progresul”, operatorii economici interesați au posibilitatea de a se înscrie și de a depune ofertele până pe data de 27 iunie a.c., ora 15.00. Ulterior, după atribuirea și semnarea contractului de executare a lucrărilor de proiectare și de execuție, câștigătorul/câștigătorii licitației vor avea la dispoziție un termen total de 60 de luni pentru construcția efectivă.

Din acest interval, primele 10 luni sunt destinate primei faze de proiectare, astfel încât construcția efectivă să poată fi demarată cât mai rapid posibil. Ulterior, vor fi realizate, în paralel, pe tronsoane clar definite, atât procedurile de proiectare, cât și cele de construire.

Pentru realizarea acestui obiectiv de importanță strategică pentru Capitală, Sectorul 4 a depus deja cererea de finanțare în valoare totală de 2,5 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili, ce vor fi accesați prin „Programul Transport” al Uniunii Europene 2021-2027.

Această investiție este, probabil, cea mai mare investiție din București din ultimii ani, gradul de finanțare fiind de sută la sută.

Traseul noii linii de metrou M4 va avea un număr de 14 stații, ce vor fi amenajate pe o lungime totală de aproximativ 12 kilometri, între stația Gara de Nord 2 și stația Gara Progresul, și care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 și 5, precum și al comunei Jilava din județul Ilfov. Cele 14 stații ale noului traseu sunt: Gara de Nord 2 – Știrbei Vodă – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluției 2 – George Bacovia – Toporași – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Gara Progresul.

Stațiile vor fi amenajate conform celor mai noi cerințe pentru securitate la incendiu și vor fi adaptate pentru un acces facil al persoanelor cu dizabilități.  Stațiile vor avea și sisteme de protecție a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

„Astăzi am făcut un pas înainte în proiectul de extindere a magistralei de metrou M4. Anunțul de participare la licitația deschisă în vederea identificării proiectanților și constructorilor care să aducă metroul de la Gara de Nord la Gara Progresul este public în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Cu această ocazie, invit companiile de prestigiu din domeniu să se alăture demersului nostru și să fie parte a celei mai mari investiții publice derulate în ultimii ani în București”, a declarat domnul Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Instagram