Handbal, Sport

CUTREMUR LA ECHIPA DE HANDBAL FEMININ A PRIMĂRIEI, CSM BUCUREȘTI

Lucrurile nu merg bine, sau așa cum ar trebui, de mai multă vreme la CSM București. Echipa de handbal feminin a Municipalității. Echipă cu vise mari, cu buget mare, chiar foarte mare, dar cu rezultate modeste în ultimii ani la nivel european, acolo unde CSM ne obișnuise cu rezultate de excepție.

CSM București a câștigat din nou Campionatul Național – Liga Florilor -, a câștigat Cupa României, dar nu s-a calificat, a câta oară, în Final Four-ul Ligii Campionilor. Obiectivul major al acestui sezon și al sezoanelor precedente.

Așa cum se întâmplă de obicei, vinovatul de servici a fost stabilit în persoana antrenorului. Cel care se ocupă de o bună perioadă de timp de destinele echipei feminine CSM București. Adrian Vasile. Care, cu certitudine își va încheia mandatul la finalul actualului sezon.

Vinovățiile, după părerea noastră, sunt mult mai mari. Și, probabil, în primul rând din partea celor care au avut responsabilitatea conducerii clubului: primarul general, Nicușor Dan, alături de membrii CA, dar și reprezentații secției de handbal feminin de la CSM București, Vlad Enăchescu, manager operațional, și Cristina Vărzaru, team manager.

Sigur veți spune, ce vină are Nicușor Dan? Are, fiindcă, în ciuda susținerii financiare extraordinare de la Primărie, de top în Europa, echipa se scufunda de mult timp și nimeni nu a luat nicio măsură. Cine să ia măsuri, Nicușor Dan? Ce se pricepe el la handbal? ”Baba și mitraliera”, cam așa se pricepe primarul general la handbal. Membrii Consiliului de Administrație? Niște consilieri generali paraleli cu sportul, ”umflați și cu capul mare” care nu au jucat nici măcar ”handbal de masă” (cred că nici nu există acest joc, am glumit), și pentru care au contat în acest mandat numai indemnizațiile lunare babane, primite pentru nimic, ”pozele făcute în mod electoral” pe la aparițiile echipei în Sala Polivalentă la meciurile din EHF și, cine știe poate câteva deplasări în străinătate cu echipa noastră.

Echipa a avut și o echipă de management ”operațional”. Ați mai auzit de așa ceva pe la vreun club sportiv? Poate pe la o companie comercială. Echipă compusă din Vlad Enăchescu, manager operațional, și Cristina Vărzaru, team manager. Nu punem la îndoială legăturile celor doi cu sportul, primul ziarist de calibru, a doua mare jucătoare de handbal a României, laureată la nivel național și internațional. Numai că responsabilitățile celor doi erau specifice unui mic funcționar din club, nicidecum managerilor.

Domnișoara Vărzaru se ocupa cu echipamentele (achiziționarea, spălatul, călcatul) și mai mergea pe la ședințele tehnice, iar Vlad Enăchescu ținea relația cu FRH, EHF și cu impresarii. Inclusiv era șoferul arbitrilor străini, delegați la meciurile de la București, vezi, Doamne, fiincă domnul Enăchescu avea o mașină mai dichisită decât cea a clubului cu care căra arbitrii de la aeroport la hotel și la sală și retur. Jalnic. Umilitor. Chiar și atunci când încasezi 19.000 lei/lunar (enăchescu) și 16.000 lei/lunar (Vărzaru). Înainte de ședința de astăzi, cei doi, evident, cu acordul actualului Consiliu de Administrație, în mandat până în septemebrie 2024) și-au prelungit contractele pentru încă doi ani și cu salarii și mai mari. Are balta Primăriei Capitalei pește destul.

Nenorocirea, nenorocirilor este că se dorește ca toți cei care au supt la bugetul clubului să sugă mai departe. Un domn consilier PNL, Răzvan Socolovici, care vrea să îi ia locul directorului general al clubului fiindcă îl susține PNL Sector 5. Și multe alte chestii puturoase, groaznice, demne de Evul Mediu și de sforile trase pe la Înalta Poartă.

Ce aș face eu dacă aș fi în locul actualului sau viitorului Consiliu General al Capitalei. Aș demite în corpore întreaga conducere a secției de handbal, chiar a clubului și aș aduce profesioniști. Oameni care și-au confirmat valoarea, experiența, eficiența muncii manageriale confirmate prin rezultate.

În primul rând există un om, Constantin Căliman, care se confundă cu ridicarea spectaculoasă a clubului în anii 2016 și câștigarea Ligii Campionilor. Cred, disponibil și interesat de redresarea clubului și echipei de handbal. Dornic să revină la CSM București.

Aș aduce un antrenor bun și cu experiență, de nivel european. Dacă ar fi disponibil. Fiindcă pe la CSM București au trecut antrenori mari. Fără antrenor de calibru, orice echipă, oricât de bună ar fi jucătoarele, echipa nu joacă nimic. Adică, exact ce face CSM București de câțiva anișori încoace.

Se vrea sau nu se vrea? Asta este întrebarea tuturor iubitorilor handbalului românesc și a clubului bucureștean. Altfel, cheltuim bugete de campioni pentru o comportare mediocră.

Instagram