Editorial

Conducătorii greșesc, poporul și țara plătesc

Am spus-o de fiecare dată, că premierul Ciolacu trebuie să reducă de urgență cheltuielile bugetare ale unei administrații care se lăfăie în multe privilegii și avantaje, contrastante cu drama zilnică prin care trăiesc majoritatea românilor.

nducătorii greșesc, poporul și țara plătesc la greu erorile lor.

Nu a trecut mai mult de o lună de la instalarea noului Guvern al României. Este adevărat, într-un moment greu, cu multe probleme și încercări dramatice. Cea mai mare fiind deficitul bugetar pe care țara îl are și îl mărește cu fiecare zi.

Am spus-o de fiecare dată, că premierul Ciolacu sau oricine ar fi el, trebuie să reducă de urgență cheltuielile bugetare, jaful aș spune, al unei administrații care se lăfăie în multe privilegii și avantaje, contrastant de periculos cu drama zilnică prin care trăiesc majoritatea românilor.

Mă uitam recent la Guvernul Federal al Germaniei care, fără temeri de consecințele electorale a luat măsuri severe de reformă bugetară. Începând cu reducerea cheltuielilor bugetare. De ordinul a zeci de miliarde de euro în 2023. Pornind de la reducerea aparatului bugetar. Același lucru ar trebui făcut de urgență și la noi.

Avem mult prea mulți salariați la stat. Cifra lor a depășit cu mult și de mult 1,3 milioane de salariați. Numărul agențiilor și instituțiilor guvernamentale este înfiorător de mare, prezența lor nu face decât să sporească ineficiența unei administrații care se face că nu vede multe abuzuri și ilegalități care se fac cu banii publici. Vezi cazul azilelor morții unde o armată de băieți și fete aleși pe sprânceană, plasați pe poziții bune în instituții importante, în loc să-și facă datoria au acoperit și nu au blocat jaful și atitudinea criminală îndreptată împotriva bătrânilor noștri. Nu știu cum se va termina cazul, dar cert este că se vor găsi 2-3 ”acari Păun” care vor plăti ineficiența lor criminală cu sancțiuni derizorii.

Avem prea mulți demnitari de rang înalt. Miniștri, secretari de stat, șefi de agenții. Consilieri de demnitari, secretare și șefi de cabinet. Nu numai foarte mulți dar și incapabil profesional să ofere expertiză și experiență în vreun domeniu de activitate. Recompensați politic sau făcând cine știe ce servicii neprevăzute în fișa postului. Nu oamenii buni din administrație trebuie să tremure pentru postul lor ci această cloacă nenorocită de ”tăietori de frunză la câini” care nu numai că nu sunt buni de nimic, dimpotrivă, îi încurcă și îi atacă pe cei capabili.

Avem prea mulți oameni plasați în consilii de administrație la societățile sau companiile de stat care iau bani mulți pentru nimic.

Nu facem nimic cu evaziunea fiscală. Cu neplata obligațiilor firmelor de stat către buget. Fiindcă acolo. în conducerea acestor companii sunt plasați și protejați oamenii de partid și prin aceste firme se plătesc cele mai importante sume pentru clientela de partid.

Cheltuim sume importante pentru susținerea partidelor politice parlamentare, pentru funcționarea birourilor parlamentare. Dacă statul ar fi un bun administrator al banului public ar opri imediat aceste resurse consumate ineficient și fără rost.

A trecut aproape o lună de la instalarea noului Guvern. Nu s-a făcut nimic și nici nu se va face NIMIC BUN. Se face un singur lucru. Se pun la cale biruri tot mai mari pentru cei care muncesc în economia reală. Cu consecințe dramatice asupra puterii de cumpărare a românilor, asupra competitivității ca preț a produselor românești în raport cu cele străine, pe cale de consecință o CRIZĂ PUTERNICĂ ȘI DE NECONTROLAT ÎN PRIVINȚA FUNCȚIONĂRII STATULUI. Care a ajuns pe marginea prăpastiei.

Ne împrumutăm mult și foarte scump (cât oare vom mai putea face acest lucru?), nu încurajăm producția românească, nu încercăm să readucem acasă milioanele de români școliți pe bani noștri și plecați în pribegie să muncească pentru britanici, nemți, italieni sau spanioli. Suntem indiferenți și reci la problemele educației, sănătății, agriculturii. Suntem dezinteresați de viața reală a oamenilor și de problemele lor care, după cum se văd, sunt de viață și de moarte. An de an mor un număr tot mai mare de pensionari. O confirmă chiar datele oficiale ale Casei Naționale de Pensii.

Cu niște conducători cinici și agresivi, incompetenți și iresponsabili, interesați să conserve numai propriile privilegii și avantaje, surd, mut și orb la toate problemele românilor adevărați, ȚARA MOARE CU FIECARE ZI.

Pe toate canalele responsabile de presă, oameni competenți în domeniul economic, al finanțelor își exprimă profunda îngrijorare în privința drumului pe care mergem. Spre dezastru. Deficitul bugetar enorm după primele 5 luni, fără nicio legătură, cu angajamentele asumate prin Legea bugetului de stat, ar trebui să fie preocuparea de căpătâi a primului ministru, al ministrului de finanțe, a liderilor celor două partide de guvernare.

Depășirea pragului acceptabil de deficit bugetar de 4.4% din PIB, va genera cel puțin 2 măsuri cu efect catastrofal pentru România și cu un puhoi de consecințe severe pentru viața românilor:

1. Vor fi suspendate toate fondurile alocate de la Uniunea Europeană (nu numai prin PNRR dar și prin fondurile de coeziune), pe cale de consecință se vor bloca toate investițiile publice care sunt unica speranță de progres și dezvoltare a unei societăți sănătoase;

2. Retrogradarea României la categoria junk, dublată de deprecierea cursului de schimb și necesitatea adoptării unui acord de urgenta cu FMI, care va genera măsuri dure de austeritate pentru cetățenii români.

Alte măsuri, alte sacrificii?

Nu voi fi niciodată de acord ca greșelile catastrofale ale conducătorilor să fie plătite atât de scump de amărâții de români. Până unde? Până când?

Instagram