Editorial

Învățămintele unui sondaj de opinie

Dacă prezența va fi mult mai mare atunci rezultatele vor fi și mai spectaculoase.

ÎNVĂȚĂMINTELE UNUI SONDAJ DE OPINIE. PLUS CÂTEVA SOLUȚII

Nu cred 100% în sondajele de opinie dar nici nu pot trece indiferent peste ele. Dincolo de faptul că ele reprezintă, dacă sunt bine făcute numai un instantaneu , o poză de moment a scenei politice, importante sunt trendurile. De creștere, de stagnare, de coborâre în intențiile de vot ale românilor.

Fără să fi avut în față un sondaj de opinie, v-aș fi spus și eu că ordinea în opțiunile de vot la acest moment este următoarea. Nu voi reproduce datele (procentele) sondajului CURS cu care sunt creditate partidele politice, dat publicității în aceste zile, fiindcă nu cred că rezultatele sunt foarte corecte dar, cred că ierarhia este cea adevărată:

Locul 1 – PSD (cu tendință ușoară de scădere), venirea lui Marcel Ciolacu în fruntea Guvernului putând genera o ușoară ameliorare a situației și a imaginii PSD. PSD va câștiga alegerile numai dacă va genera măsuri care să nu ducă la griparea sistemului (prin incapacitatea finanțării statutului). Din păcate, la acest moment, Guvernul nu pare să ia cele mai bune măsuri, creșterea taxelor și impozitelor (în primul rând al TVA-ului) și al impozitării pe IMM-uri putându-le fi fatală;

Locul 2 – AUR (în creștere) și valorificând greșelile majore ale actualei majorități parlamentare. Jocul AUR este clar de partid antisistem, imensa majoriate a românilor consierând că România merge într-o direcție greșită. AUR este partidul care speculează deteriorarea drastică a nivelului de trai și creșterea prețurilor, o situație care a devenit insuportabilă pentru majoritatea românilor;

Locul 3 – PNL (cu tendință de scădere) și care plătește cel mai serios factura guvernării, Partidul Național Liberal pierzându-și toate elementele de susținere liberală, inclusiv a mediului de afaceri românesc. Dacă îmi permiteți o părere este că, în acest moment, subliniez, în acest moment, PNL își joacă șansa de a mai rămâne un partid important pe eșichierul politic, cu riscul de a dispare complet din Parlament (!!!!) dacă se vor întâmpla lucruri rele și grave în societatea românească. Domnilor liberali, dacă nu aveți, astăzi, la discuțiile din coaliția de guvernare pe tema măsurilor fiscale o poziție de susținere a mediului de afaceri românesc, aveți toate șansele să dispăreți din politica românească;

Locul 4 – USR (cu tendință de creștere) și valorificând cel mai bine probabil criza politică majoră prin care trece societatea românească.

Dacă nu se vor întâmpla lucruri majore în următoarele luni, niciunul din celelalte partide politice cu scoruri mai mici, inclusiv UDMR, nu vor mai intra în viitorul parlament. Asta nu înseamnă că nu vor face eforturi importante să se salveze dacă nu ca partid măcar ca personalități politice. Alianțele, din perspectiva creșterii pragului electoral sunt supuse eșecului. Scoateți-vă din minte chestia cu Polul Forțelor de Dreapta (USR, Forța Dreptei, PMP). Singura șansă a oamenilor buni din aceste partide este ca ele să fuzioneze, bineînțeles, dacă vrea acest lucru USR și liderul acestei formațiuni.

Cât despre ce supărări au românii – inflația și prețurile foarte mari, veniturile foarte mici (pensii și salarii care nu asigură un nivel de trai decent), corupția și hoția din administrația – ele sunt cheia de boltă a modului cum se va finaliza intenția de vot în viitoarele voturi ale românilor.

Cea mai mare problemă care poate arunca în aer acest sondaj și oricare altul este PREZENȚA LA VOT. Partidele tradiționale – PSD, PNL, chiar USR – cu un electorat destul de dezamăgit nu cred că vor mai putea genera o mare emulație în rândul propriilor electorate, UDMR-ul nici atât, singurul partid care poate face ca mulți cetățeni, indiferenți față de actuala clasă politică, scârbiți, umiliți de actualii guvernanți să genereze o prezență masivă la vot este Alianța pentru Unirea Românilor. Cu candidați foarte buni, cu o mai bună organizare, fără să facă greșeli majore, AUR are șansa să câștige alegerile de la anul. Fiecare trage concluziile de rigoare.

Instagram