Editorial

Marea Păcăleală

Tema: O să trăim mai bine. Realitatea: Nu se știe niciodată

PRIMA MĂSURĂ A GUVERNULUI CIOLACU – o altă mare păcăleală la adresa poporului român.

Cotcodăcește Guvernul României de vreo săptămână încoace pe tema reducerii prețurilor la alimentele de bază. Promițând lapte și miere. În fapt, ca și cu măsura recalculării și indexării pensiilor, se vorbește mult, se promite mult, este un subiect aproape cotidian, ca un fel de anestezie, dar nu se întâmplă nimic. Doar vorbe. Doar promisiuni. Numai abureală.

Așa cum s-a văzut la mult trâmbițata reducere la prețul la lapte totul se va sparge în capul producătorului român. Pe baza măsurii Guvernului României, prețul a scăzut în magazine cu 50 de bani pe litru, consecințele unei asemenea măsuri guvernamentale fiind suportate integral de către producătorul român de lapte. Prețul cu care se cumpără laptele la producător a scăzut de la 2,5 lei la 1.,2 lei/litrul. Ducându-i în faliment. Și încurajând astfel importul de alimente produse afară.

Profitorii din România – marile lanțuri de vânzare a produselor alimentare – nu sunt interesați să-și reducă marja uriașă de profit – ca să trăiască proștii de români un pic mai bine. Noi suntem doar buni de jupuit. De luat 10 piei de pe noi.

Guvernul Marcel Ciolacu, în căutare de imagine, ne fentează că este interesat de reducerea prețurilor, mimând niște negocieri cu retailerii, care, este clar, că nu vor să-și diminueze profitul.

Guvernul greșește pentru că nu adoptă o serie de măsuri benefice scăderii prețurilor:

1. Reducerea rapidă și consistentă a prețurilor crescute artificial la ENERGIE ELECTRICĂ, GAZE NATURALE, la BENZINĂ și MOTORINĂ, prețuri care influențează foarte consistent prețurile la alimentele de bază. În fapt, Guvernul câștigă foarte mulți bani din aceste prețuri umflate la energie și nici nu se gândește la o asemenea măsură.

2. Reducerea TVA la 0%la mai multe produse alimentare de bază, așa cum se întâmplă în țările importante ale Europei. Guvernul câștigă foarte mulți bani din TVA și nici nu se gândește la o asemenea măsură.

3. O analiză profundă a profitului pe lanțul producător/procesator/distribuitor ca să combatem specula de acum în folosul distribuitorilor. Guvernul României manifestă o foarte mare toleranță față de lanțurile de magazine și o indiferență și un dispreț total față de producătorul român. Dacă în Franța, modul cum este împărțit câștigul pentru orice produs alimentar este următorul 40% pentru producător, 38% pentru procesator și 22% pentru distribuitor, la noi raportul este exclusiv în favoarea distribuitorului. Dăm un singur exemplu: prețul laptelui. Producătorul obține 1,2 lei/litru și distribuitorul îl vinde cu 8 lei/litru.

Asta este dreptate, ăsta este patriotism economic de care vorbește Domnul premier Marcel Ciolacu?

Instagram