Editorial

Cerșind la gard în pielea goală

O afacere care a explodat și a înflorit în ultimii ani sunt așa zisele centre de îngrijire pentru bătrâni. FABRICI DE BANI pentru cei care au văzut oportunitatea de a scoate bani chiar și din gestionarea celei mai dramatice etape a vieții unui om: bătrânețea.

CERȘIND LA GARD ÎN PIELEA GOALĂ.

Spune NU ororilor care se întâmplă sub ochi noștri.

O afacere care a explodat și a înflorit în ultimii ani sunt așa zisele centre de îngrijire pentru bătrâni. FABRICI DE BANI pentru cei care au văzut oportunitatea de a scoate bani chiar și din gestionarea celei mai dramatice etape a vieții unui om: bătrânețea, dizabilitățile, lipsa personalului de a asigura contra cost asistența socială la domiciliu. Nu pot explica altfel, puzderia de așa zise cămine de bătrâni, unele funcționând în foste hoteluri de 3 și 4 stele din București, din vecinătatea Bucureștiului și din țară.

Sub pojghița subțire a confortului de 3-4 stele oferit bătrânilor este o uriașă lăcomie de a face bani. Superficialitate în tratarea bătrânilor, ineficiență în rezolvarea problemei persoanelor internate din lipsă de personal. Numeric și calificat. Se mimează în multe locuri dragostea și atenția pentru persoanele internate. 5 minute. 10 minute, o oră pentru aparținătorii care au mai mult timp și care trec pe la părinți și bunici și, evident, doresc să vadă, că părinții și bunicii lor sunt tratați bine. Cât este nevoie. Evident, poza asta – ”dragostea și atenția pentru părinți lor” – costă. Măcar 100-200 de lei pentru fiecare vizită. Lăsând la o parte cele 4.000-5.000-6.000 cu care se plătește cazarea bătrânilor într-un cămin de specialitate.

Nu pot să nu recunosc că sunt și cămine de bătrâni unde lucrurile se desfășoară normal. Unde serviciile sunt de calitate și oamenii sunt tratați așa cum trebuie. Dar sunt puține, foarte puține.

Intrând în zona azilelor de bătrâni – adevărate anticamere ale morții programate -, fiindcă avem așa ceva, ACOLO ESTE DEZASTRU. . Dezastru total. Auschwitz. Bătrâni ținuți ca-n lagăr în cămine private cu răni până la os și plini de fecale.

Ați văzut în relatările de la Voluntari și Afumați. Unde lucrurile se întâmplă grav de ani de zile. Chiar nu a văzut nimeni acolo, dintre autoritățile statului, oameni goi, bătuți, cerșind la poartă, la gard, bani sau mâncare pentru a supraviețui. Au văzut dar nu a făcut nimic. Ba chiar au acreditat din partea Ministerului Muncii asemenea laboratoare ale morții Fiindcă, și nu mă feresc să afirm acest lucru, toate aceste fabrici de bani au acoperirea (deloc dezinteresată, ci pe bani) a unor funcționari puși să verifice respectarea legilor.

Totul este pe bani. Totul este pe șpăgi, totul este împotriva omului.

Instagram