Sanatate

Vinul, sanatate la pahar

Aceasta potiune “magica” nu tine cont de cultura, popor sau perioada, vinul este o bautura indispensabila omului, chiar de cand suntem mici, ne botezam cu vin, sarbatorim cu vin. Cercetatorii ce se  ocupa de sanatatea oamenilor, nu au stat pe ganduri si au inceput sa studieze  beneficiile aduse de acesta sau, dinpotriva, pericolele unui pahar de vin asupra organismului.

Vinul este foarte bogat in compusi antioxidanti benefici pentru sanatate si contine o mare cantitate de minerale (potasiu, calciu, magneziu) si vitamine hidrosolubile (B1, B2, B5 si B6), iar intr-o mai mica masura, acid folic, vitamina B12 si vitamina C. De asemenea, este bogat in resveratrol, cu proprietati antioxidante dovedite.

Cu folosinta moderata acesta ajuta la prevenirea bolilor de inima si imbunatatesc sistemul imunitar, produce energie si o mai buna functionare a memoriei.

  • Resveratrolul este un antioxidant foarte benefic pentru sanatatea tenului, avand un efect real anti-imbatranire, contribuie la cresterea colesterolului bun (HDL) si are proprietati antiinflamatorii. De asemenea, resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.
  • Persoanele care consuma 1-2 pahare pe zi cu vin rosu manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care nu consuma vin.
  • Consumul excesiv de alcool este in general daunator organismului, fiind considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, doua pahare de vin rosu (250 ml) servite in timpul mesei scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.
  • Consumul regulat reduce cu 30% riscul de boli de inima.
  • Desi intr-o cantitate mica, vinul contine si fluor – un mineral care poate preveni cariile dentare si mentine smaltul dintilor.
  • Totusi, printre cele mai importante motive pentru consumul vinului raman imbunatatirea digestieistimularea apetitului si reducerea anxietatii, creand conditii favorabile pentru socializare alaturi de prieteni, dar si persoane mai putin cunoscute.

Instagram