Aniversatii zilei

Constantin Tanase

Nascut pe data de 5 iulie 1880 la Vaslui, a decedat pe data de 29 august in Bucuresti.

A fost actor roman de scena si de vodevil, celebru cupletist și o figură cheie în teatrul de revistă românesc.

S-a nascut intr-o familie modesta, a fost un elev mediocru, notele cele mai mari fiind la muzica si sport; primul contact cu actoria l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la gradinita “Pirjoala”, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu si I.D. Ionescu.

Prima experienta profesionala ca actor a fost în cadrul trupei de teatru de limba idiș condusă de Mordechai Segalescu.

A fecventat o scurta perioada de timp liceul “Nicolaie Balcescu” din Braila, la care a renutat doar dupa cateva saptamani din cauza situatiei financiare.

Ziua de 14 octombrie 1899  îl găsește in Bucuresti, unde s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu București. Dupa terminarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, de unde a absolvit în 1905. A inceput sa lucreze in teatru.

In 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuș în București, împreună cu care urma să creeze o tradiție de teatru de cabaret/ revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiție prezentă și astăzi, mai ales la Teatrul de revista “Constantin Tanase”

Împreună cu echipa teatrului „Cărăbuș” a făcut numeroase turnee prin țară, și cel puțin un turneu în Turcia. Tănase a jucat de asemenea și la Paris. O sursă menționează operele de caritate ale actorului – 3 școli primare și o biserică.

La teatrul „Cărăbuș”, Tănase lansează carierele a numeroși artiști, mai ales Maria Tanase și Horia Șerbănescu.

A fost decorat la 28 ianuarie 1942 cu Ordinul “Coroana Romaniei” în gradul de Comandor. Tănase a murit în București pe 29 august 1945. Au existat zvonuri conform cărora actorul ar fi fost ucis de către Armata Roșie invadatoare.

Instagram