Externe

Temperatura apei in zona Florida a trecut de 38 de grade

Temperatura de suprafata a oceanului a urcat la 38,43 grade in zina Florida in aceasta saptamana.

In conditiile in care caldura oceanica atinge in continuare vlori extreme, climatologii anunta ca ar putea fi un nou record global.

O baliza situata in golful Manatee Bay a parcului national Everglades, a inregistrat o temperatura record -38,43 grade. Alte balize au inregistrat 38 respectiv 32 grade.

Temperaturile normale pentru aceasta perioada ar trebui sa fie situate intre 23 si 31 de grade Celsius, potrivit Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice.

Un studiu din 2020 arata ca in Golful Persic a fost inregistrata cea mai mare temperatura -37,61 grade.

Valorile extreme se adauga avertismentelor anterioare privind incalzirea apelor din Florida, in sud-estul Statelor Unite. Caldura a afectat si coasta sudica a Floridei, si specialistii spun ca aceatsa afecteaza viata marina.

„Nu ne așteptam ca această încălzire să aibă loc atât de devreme în acest an și să fie atât de puternică”, a declarat săptămâna trecută pentru CNN Derek Manzello, de la Coral Reef Watch din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa). „Acest lucru pare să fie fără precedent în înregistrările noastre”.

Organizația Internațională de Meteorologie a ONU a raportat la începutul acestei luni că temperaturile globale la nivelul mărilor au atins niveluri record lunare începând din luna mai, un efect al fenomenului meteo El Nino. Temperaturile de la suprafața mării la nivel mondial au doborât recordurile lunare de căldură în aprilie, mai și iunie.

Instagram