Sanatate

Telina Apio

produsul miracol

Telina apio este una dintre dintre cele mai sanatoase legume. Nutritionistii le recomanda pentru proprietatile lor nutritive ca facand parte din meniul unei diete echilibrate.

Datorita continutului de vitamine, minerale si efectului sau de antioxidant natural, telina are beneficii numeraose pentru sanatate. Inca din cele mai vechi timpuri a fost apreciata pentru efectul sau terapeutic, fiind folosita in medicina ayurvetica.

Datorita proprietatilor sale nutritive, a castigat un loc de seama in meniul celor care vor sa aiba o alimentatie sanatoasa.

Exista foarte multe soiuri de telina, insa la nivel general se disting urmatoareale categorii:

  1. telina de radacina – folosita in bucatarie pentru radacina si frunze
  2. telina apio – folosita in diferite prepararte culinare pentru tulpina ei crocanta
  3. telina frunze – folosita pentru frunzele sale verzi foarte bogate in vitamin

Propietatile telinei

Telina este atat de benefica pentru organism, incat ar trebui inclusa zilnic in alimenatatie. Are un continut mare de apa, aproximativ 88%. In plus, 100 de grame de radacina de telina cruda are un aport de numai 42 kcal formate din:

  • 1,5 g proteine
  • 9,2 g glucide
  • 0,3 lipide
  • 1,8 g fibre

Astfel, 100 g de radacina de telina cruda asigura 39% din necesarul zilnic de vitamina K si 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Mai contine cantiati importante de vitamine din complexul B (B1,B2,B3,B5 si B6).

Ce beneficii aduce telina apio

Ajuta la calmarea sistemului nervos, are calitati de stimulator tonic, conferind energie si vitalitate.

Este un ajutor de nadejde atunci cand avem constipatii, sucul de tulpina de apio regleaza flora intestinala. Acesta este  foate bun si in cazul arsurilor stomacale ,gastrite si combate parazitii intestinali.

Are actiune si impotriva reumatismului, este un bun antiinflamator calmand durerile articulare si guta. In acest sens, bea zilnic 100 ml de suc de telina pe stomacul gol timp de o luna.

Cum se prepara sucul de telina apio 

Se desfac tulpinile de telina, se clatesc bine, apoi le introduccem in storcator ( de preferabil ar fi sa fosoliti un storcator cu melc), apoi se toarna continutul intr-un pahar.

Instagram