Externe

Coreea de Sud nu mai are sare dupa ce Japonia a anuntat ca va deversa apa colecatata la Fukushima in mare

Locuitorii din Coreea de Sud incep sa-si faca provizii de sare de mare si alte produce, dup ace Japonia a anuntat ca va deversa in mare peste un million de tone de apa radioactive tratata, provenita de la centrala nucleara de la Fukushima.

Apa a fost utilizata la racirea reactoarelor nucleare de la Fukushima, in urma afectarii cutremurului si tsunamiului ce a avut loc in 2011.

Nu a fost inca fixate o data exacta cand se va intampla deversarea, insa autoritatile japoneze au declarant ca aceasta operatiune va avea loc in curand. Acestea au dat asigurari ca apa este sigura si a fost filtrate pentru a inlatura majoritatea izotopilor, desi mai contine urme de tritiu, izotop al hidrogenului, ce este separat foarte greu de apa.

“Recent am cumpărat cinci kilograme de sare”, spune Lee Young-min, o mamă cu doi copii din Seongnam, în sudul capitalei Seul. Ea recunoaște că nu a cumpărat niciodată o cantitate atât de mare de sare, dar a simţit că trebuie să facă tot ce poate pentru a-şi proteja familia. Ca mamă care creşte doi copii nu pot să stau şi să nu fac nimic. Vreau să îi hrănesc cu produse sigure”, a spus Lee Young-min, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Sarea s-a scumpit iar guvernul apeleaza la rezerva de stat

Sarea s-a scumpit cu aproape 27% in Coreea de Sud in luna iunie, chiar daca oficialii au precizat ca de vina ar fi conditiile meteo si productia redusa a acesteia.

Ca raspuns la aceasta criza, guvernul din Seul, a decis sa scoata 50 de tone de sare din rezerva statului, pe care pana la 11 iulie sa o vanda cu un discount de 20% ata de preul de pe piata.

Autoritatile din domeniul Pescuitului anunta ca vor urmari in detaliu fermele producatoare de sare de mare, pentru orice indiciu de crestere a radioactivitatii. Coreea de Sud a interzis deja fructele de mare pescuite in apele apropiate de Fukushima.

China a criticat si ea planul de deversare in mare a autoritatilor japoneze, spunand ca este lipsa de transparenta si precizand punerea in pericol a ecosistemului maritim si a sanatatii oamenilor.

In aparare, Japonia a oferit explicatii tarilor vecine, bazate fiind pe date stiintifice.

Instagram