Externe

Planeta sub cod rosu de canicula

Europa, Asia si America de Nord sunt sub cod rosu de canicula. Temperaturile au provocat deja incendii de padure in ultimele zile. Indiferent de ce regiune este vorba, se inregistreaza recorduri de temperaturi extreme, iar ONU avertizeaza ca vor fi si valuri mai fierbinti, indemnand fiecare persoana sa-si faca planuri de urgenta in caz de canicula.

In Europa, mai multe regiuni au fost plasate sub cod rosu de canicula, iar pompierii se lupta cu un incendiu ce a afectat 3500 ha in arhipelagul Canare.

Au fost recorduri doborate in ultimele zile din cauza temperaturii extreme. Beijing a doborat un record vechi de 23 de ani, inregistrand 27 de zile consecutive peste 35 de grade Celsius.

Phoenix, capitala statului Arizona, în sudul Statelor Unite, a doborât un record similar, în vigoare de 49 de ani, cu a 19-a zi consecutivă de temperaturi de peste sau egale cu 43,3 grade Celsius, au precizat meteorologii. În sudul Franţei, recordurile au fost doborâte mai ales la altitudine în Alpi (est), Pirinei (vest) şi în insula Corsica, au anunţat serviciile meteorologice. Aceste recorduri sunt cu 8 – 11,9 grade Celsius mai ridicate decât cele normale pentru acest sezon.
Un val de canicula este astepta in zilele urmatoare in Grecia, unde vor fi temperaturi de 44 grade.

În Grecia, nu mai puţin de 47 de incendii au izbucnit în ultimele 24 de ore, potrivit pompierilor. Două dintre acestea, la vest de Atena, nu fuseseră aduse sub control până la sfârşitul zilei de marţi.

In Italia, au fost plasate sub cod rosu 20 de orase La Roma, temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius, cu puţin sub recordul local de 40,5 grade Celsius datând din august 2007. Căldura nu a împiedicat însă turiştii să viziteze Oraşul Etern, unde 2.500 de fântâni cu apă potabilă proaspătă le pot potoli setea.
Marţi la începutul după-amiezii, cea mai ridicată temperatură înregistrată în Italia, care deţine recordul de căldură pentru Europa continentală, cu 48,8 de grade Celsius măsurate în Sicilia pe 11 august 2021, a fost de 44 de grade Celsius la Ragusa, în aceeaşi regiune.
aponia a emis, de asemenea, alerte de caniculă pentru 32 din cele 47 de prefecturi ale sale, care se confruntă cu temperaturi apropiate de recordul absolut de 41,1 grade Celsius atins în 2018.

Instagram