Externe

Marea Britanie a luna iunie din istorie inregistrat cea mai fierbinte

Serviciul britanic de meteorologie Met Office a anuntat ca Regatul Unit a inregistrat in anul 2023 cea mai fierbinte luna iunie din istoria masuratorilor, in cee ace priveste temperaturile medii, maxime si minime. Temperatura medie a fost 15.8 grade Celsius, depasind cu aproape 1 grad procentul record:14.9 grade Celsius.

“A fost în mod oficial cea mai călduroasă lună iunie pentru Regatul Unit, în ceea ce prieşte temperatura medie, precum şi temperaturile maxime şi minime”, cu un vârf de 32,2°C care a fost atins”, a precizat Mark McCarthy de la Met Office.

Oficialii din Scotia s-au declarant ingrijorati de nivelul raurilor si lacurilor locale, in timp ce in sud-estul Angliei au fost impuse restrictii ale consumului de apa.

„Ceea ce este frapant a fost persistenţa căldurii pentru o mare parte a lunii, cu temperaturi în majoritatea zonelor în jurul a 25°C şi, uneori, chiar de peste 30°C”, a adăugat Mark McCarthy.

Vara din 2022 a fost cea mai calduroasa vara din istoria moderna, la egalitata fiind cu cea din 2018, si ocupand locul 4 la nivelul istoric al Regatului Unit.

Pragul de 40 grade Celsius a fost depasit pentru prima data la 20 iulie in Coningsby, un sat din nord-estul Angliei.

Oamenii de stiinta precizeaza ca aceste valuri de caldura si de canicular sunt un indicator al incalzirii globale, si risca sa se prelungeasca si anii viitori.

Instagram