Social

Europenii tot mai saraci

Pe zi ce trece, economia incetineste, iar europenii devin tot mai saraci.

Wall Street Journal arata ca salariile incep sa scada in timp ce inflatia creste, iar populatia este imbatranita. Din aceasta cauza, francezii au inceput economia vinului rosu, spaniolii ulei de maslina iar nemtii carne. La polul opus, economia SUA prospera.

Cei de la The Wall Street Journal, potrivit Economedia, au analizat situația economică în Europa și au ajuns la concluzia că europenii devin tot mai săraci. Dacă ne uităm la ultimii 15 ani, economia în Zona Euro abia a crescut cu șase procente până acum, comparativ cu Statele Unite ale Americii, unde s-a înregistrat o creștere economică de 83%. În ceea ce privește consumul, europenii par să fie ceva mai chibzuiți față de anii trecuți. Dacă în urmă cu 15 ani Uniunea Europeană realiza cam 25% din totalul cheltuielilor de consum la nivel mondial, fiind la egalitate cu Statele Unite, acum procentul a scăzut la 18%.

Salariile, din 2019 și până acum, au scăzut în multe state europene, mai exact, cu aproximativ trei procente în Germania, Italia și Spania și cu 6% în Grecia. Asta în timp ce, în aceeași perioadă, salariile din SUA au crescut. Așa se face că acum, odată cu creșterea inflației, europenii au ajuns să strângă cureaua. Așadar, inflația a crescut, salariile au scăzut, iar economiștii se așteaptă chiar ca presiunea asupra populației să fie și mai mare în următoarea perioadă, pentru că ar urma creșteri de taxe, care deja vedem că sunt destul de mari în țările din Europa, dacă ar fi să facem o comparație cu SUA. Populația tot mai îmbătrânită a Europei, care preferă tot mai mult timp liber, a făcut ca productivitatea statelor europene să nu mai fie de invidiat. Apoi, au venit, pe rând, pandemia, războiul din Ucraina și criza energetică.

Instagram