Externe

Decizia Chinei care produce ingrijorare

Presedintele gigantului auto freancez Renault SA, Jean-Dominique Senard a declarat ca Europa nu isi da seama de riscul intreruperii livrarilor de minereuri rare de catre China.

Desigur că asta mă ţine treaz noaptea – este un subiect strategic major: am putea ajunge, peste noapte, într-o situaţie nebunească, şi nimeni nu s-a aşteptat la asta„, a spus Jean-Dominique Senard la o conferinţă organizată la Aix-en-Provence (Franţa), adăugând că Uniunea Europeană nu a evaluat impactul dependenţei continentului de minereurile rare chineze.

Senard a facut declaratia in urma deciziei luate de China de a restrictiona exporturile de galiu si germaniu, doua metale importante in productia semiconductorilor, telecomunicatiilor si autovehiculelor electrice.

China, care este in lupta continua cu SUA si Europa pentru dominatie tehnologica, a explicat decizia ca fiind una de protejare a securitatii nationale.

China -şi nimeni nu o poate învinovăţi pentru asta- a decis să exercite un control ferm asupra minelor sale şi în special asupra procesării metalelor utilizate pentru a produce baterii. Războiul viitorului va fi unul al metalelor„, a mai spus preşedintele Renault la conferinţa de la Aix-en-Provence

China este responsabila pentru 94% din productia de galiu si germaniu, fiind cel mai mare producator mondial mineral, potrivit institutului Critical Minerals Intelligence Centre din Marea Britanie. Aceste restrictii vin intr-un moment in care intreaga lume lucreaza din greu pentru independenta lanturilor de aprovizionare.

Instagram