Economie

Companiile Danone si Carlsberg sunt de acum sub management temporar in Rusia

Rusia a preluat controlul subsidiarelor Danone si Carlsberg.

Companiile producatoare de lactate respectiv de bere au fost puse sub “management temporar” printr-un ordin semnat de Vladimir Putin.

Dupa invazia din Ucraina din februarie 2022, in urma careia multe companii si-au suspendat activitatie in Rusia, Moscova a introdus la inceputul anului noi modalitati prin care isi permite sa preia activele companiilor din tari neprietenoase.

Ordinul va trece actiunile Danone Rusia si Baltika Breweries sub controlul Rosimushchestvo.

Producatorul de lactate Danone detinut de Franta, care a început procesul de vânzare a operațiunilor din Rusia în octombrie 2022, a anunțat că „verifică situația”. Compania a adăugat că „este pregătită să ia toate măsurile necesare ca să-și protejeze drepturile de acționar în cadrul Danone Rusia și continuarea operațiunilor”.

In schimb, Carlsberg a anunțat că „nu a primit nicio informare oficială din partea autorităților rusești legate de decretul prezidențial și consecințele acestuia asupra Baltika Breweries”.

Producatorul de bere danez a anuntat ca a incheiat un proces de separare a subsidiarei rusesti de restul companiei. Acesta a semnat un acord de vanzare a Baltika Breweries insa nu a incheiat tranzactia.
În luna aprilie, Putin a semnat un ordin prin care Rusia putea prelua controlul temporar asupra activelor străine, după acțiunile întreprinse de SUA și alte țări. De asemenea, în aprilie, Putin a anunțat că subsidiarele rusești ale companiilor de energie Uniper (Germania) și Fortum (Finlanda) au fost aduse sub controlul statului.

Instagram