Economie

Uniunea Europeana nevoita sa cheltuie 700 miliarde de euro pe an pentru tranzitia verde

Intr-un raport al Comisiei Europene, se precizeaza faptul ca UE va avea de cheltuit suma de 8700 miliarde de euro pentru a-si indeplini obiectivele privind tranzitia energetica.

Reglementarea UE anuntata in martie, cu numele “Net-Zero Industry Act”, este nevoita la majorarea tehnologiei de fabricatie a produselor nepoluante si de asemenea va trebui sa contracareze subventiile masive acordate de China si SUA.

Per total, vor fi necesare investiţii suplimentare de aproximativ 620 miliarde de euro anual pentru îndeplinirea obiectivelor din Pactul Verde (Green Deal) şi REPowerEU plan, şi încă 92 miliarde de euro vor fi necesari pentru obiectivele din «Net-Zero Industry Act» în perioada 2023-2030”, se arată în raportul privind previziunile strategice din 2023, consultat de Reuters.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a precizat ca Europa ar trebui sa devina “Europa investitiilor”, tocmai pentru a-si putea indeplini obiectivele.

„Banca Europeană de Investiţii (BEI ar trebui să acorde un sprijin mai puternic pentru investiţiile strategice în domenii cheie, cum ar fi tehnologia verde şi bio, precum şi materiile prime, în special pentru proiectele de vârf”, a adăugat Sefcovic, cerând investiţii ţintite din partea sectorului public, inclusiv din bugetele naţionale şi fondurile europene.

Instagram