Economie

IRCC (Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor) scade dupa 18 luni.

IRCC a scazut dupa 18 luni de crestere constanta, noua valoare fiind de 5,94%. Aceasta valoare va fi folosita in perioada iulie-sseptembrie de institutiile de creditare.

Aproximativ 450 000 de romani au credite cu rate ce depend de IRCC, iar valoarea platilor lunare va scadea usor , anunta BNR.

Acesta era calculate anterior la valoarea de 5.98%. Scaderea la 5.94% este prima dupa sase cresteri consecutive. Trendul a pornit odata cu trimestrul trei din anul 2021-1.17%. Au urmat cresteri 1.86%, 2.65%,4.06%,5.71%,5.98%.

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Instagram